Blogikirjoitukset

Puuma, joka on jäähtynyt

Sain tyttäreltäni diagnoosin: Kuuma Puuma, joka on jäähtynyt. Mikä ihme se on? Minun nuoruudessani kuuma tarkoitti kuumaa ruokaa tai juomaa, jäähtynyt viileää keittoa ja puuma oli se Afrikassa oleva kissaeläin, joka murisee. Näistä mistään ei taida nyt olla kyseessä. Nykykäsitykset ovat vähän erilaiset kuin ennen. Minua on valistettu että, Puuma on nainen, joka saalistaa nuorempia miehiä, kuuma on kuuma (mitä tämäkin nyt sitten tarkoittaakaan) ja jäähtynyt on vanha. Näin minä ainakin käsitin tämän. Se mistä tämä kaikki alkoi, niin ei liity mihinkään eläinlajiin – kuumiin tai kylmiin.

väriä hiuksiin
puuma kuumaksi

Minua on varoitettu asiasta moneen kertaan ja silti en taaskaan muistanut varotuksia. Tein sen ikivanhan ja pahimman virheen mitä vain voi tehdä. Menin rauhassa kauppaan, otin vaatteita sovitettavaksi sovituskopissa ja sitten se tapahtui – erehdyin katsomaan itseäni peilistä. Se järkytys mitä sieltä näin oli hyvin silmiinpistävää. Tuomio asiassa oli: minun on ehdottomasti värjättävä hiukseni ja pikaisesti. Seuraavana päivänä olimme nuorimman tyttäreni kanssa kauppakeskuksessa ja keskustelimme hiusteni värjäyksestä. Kyselin, että pitäisikö minun värjätä hiuksistani vain tyvikasvu vai värjäisinkö hiukseni sellaisiksi harmahtaviksi, joka on nähtävästi nuorillakin nyt muotiväri, mutta minulle jo ihan luontainen väri. Tyttäreni katsoi minua sellaisella tietyllä ilmeellä (voitte vain kuvitella millaisella ilmeellä teini voi äitiään katsoa) ja kertoi minulle hyvin selvästi, että ehkä olisi paras tyytyä vain tyvikasvun värjäykseen. Kerroin, että olen kyllästynyt värjäilemään hiuksiani ja jospa sittenkin värjäisin vähän harmahtavaksi niin minun ei tarvitsisi koko ajan värjäillä tyvikasvua.

Tulimme samalla hetkellä Stockmannille ja vastaan tuli kosmetiikkaosastonmyyjä, jolla oli juuri sellaiset harmahtavat hiukset mitä olin katsellut netissä. Näytin tyttärelleni hänet ja sanoin, että tuollaisia tarkoitin ja olin suunnitellut. Hän katsoi taas minua tuolla ilmeellä, ilmoitti hyvin suorasanaisesti – kuten tyttärilläni on tapana minulle asiat kertoa – että tuo myyjä on Kuuma Puuma ja sellaisella voi olla tuon väriset hiukset. Aijaa, on vai. No mikäs minä sitten olen? Lammasko? Yritin vielä vähän itsekunnioituksen rippeillä huomauttaa, että olenhan minäkin isääsi neljä vuotta vanhempi niin eikö minua voi laskea puumaksi ja näin ollen voin käyttää tuon värisiä hiuksia. Vastaus oli musertava: Olet Puuma, mutta et ole enää kuuma eli olen siis jäähtynyt puuma. Niin, jos vaikka erehdyin ajattelemaan itsestäni jotakin muuta. Jotta säästäisin edes jotakin rippeitä itsekunnioituksestani, päädyin ratkaisuun, että varaan ajan kampaajalta ja jätän hänen ongelmaksi minun hiusteni värjäyksen ja värin.

Ihana huomata, että lapseni ja varsinkin tyttäreni huolehtivat äidin jalkojen pysymisestä maanpinnalla ja siitä, että äiti ei kuvittele itsestään liikoja näin viisikymppisenäkään. He kyllä pudottavat äidin äkkiä takasin alas maanpinnalle ja kertovat mielipiteensä, jos äiti jotakin erehtyy luulemaan itsestään. Myös lapsenlapseni ovat tässä asiassa erittäin hyviä. Vanhemmat tyttäret ovat opettaneet lapsensa tässä asiassa erittäin hyvin. Olen aina ajatellut, että lapsenlapseni olisivat tyytyväisiä, kun heillä on näin nuori mummi kuin minä olen. Huomasin kuitenkin, että tuo nuoruus on tietysti eri katsojan näkökulmasta katsottuna hyvin suhteellinen käsite ja lapsenlapsillani tuo käsite poikkeaa hyvin paljon minun käsitteestäni. Toisen tyttäreni tytär on erittäin kiinnostunut Titanicista. Tutkii siitä kirjoituksia, kuvia ja kaikkea erilaista tietoa mitä netissä on asiasta. Kuitenkin tulin huomaamaan, että aikakäsitys on meillä vähän erilainen hänen kanssa. Hän oli Titanicia tutkiessaan kysynyt äidiltään, että oliko mummi olemassa silloin kun Titanic upposi (kysymys kuuluu samaan sarjaan kuin että oliko mummin nuoruudessa autoja). Minä kun luulin olevani nuori vielä. Musertavin tuomio tuli toisen tyttäreni lapsilta, kun he olivat kysyneet äidiltään, että elikö mummi silloin kun oli dinosauruksia. Minä kun olin luullut, että he ajattelisivat, että hienoa kun heillä on nuori mummi. En ollut kuitenkaan ihan ajatellut, että minua verrattaisi dinosauruksiin ja Titaniciin.

Meidän puuma
Ainoa puuma talossa

Kun yritän tässä nyt kerätä viimeisetkin itsekunnioitukseni rippeet ja selvitä siitä, että olenjuuri täyttänyt viisikymmentä vuotta, en ole enää kuuma puuma (ainoa puuma talossamme taitaa olla kissamme) ja minulla ilmenee keski-iänkriisin ensimmäisiä oireita (hankin itselleni kirjastokortin), niin ehkä saan hiukseni värjättyä ja etsin itselleni vertaistukea niistä onnekkaista ystävistäni, jotka ovat jo käyneet tämän viisikymppisen kriisin läpi tai ovat ainakin minua vanhempia jäähtyneitä kuumia puumia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *